XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Radionica modeliranja na temu Strojno učenje

Od 21. do 26. listopada 2019. godine Matematička gimnazija u Beogradu organizirala je Radionicu modeliranja na temu Strojno učenje. Na radionici su sudjelovali učenici naše škole Danijela Džapo (2.n), Edita Tukara (3.e), Matija Ćepulić Polgar (2.e) i Luka Buha (3.e) te učenici 3. gimnazije Split i domaćini. Voditelji radionice su bili mladi znanstvenici Nina Marjanović i Nemanja Miličević iz tvrtke SmartCat, Novi Sad.

Prvi su dan predstavili osnove strojnog učenja kroz primjer broda Titanic; iz prikupljenih podataka o putnicima na brodu (spol, dob, broj kabine, cijena karte…) računalo treba procijeniti je li određena osoba preživjela ili nije.

Tema drugoga dana bila je NLP-a (Natural Language Processing), prepoznavanje govora i interpretacija jezika. Na primjeru analize recenzija usluga aviokompanije odlučuje se je li recenzija pozitivna ili negativna. U sljedećoj je temi Computer Vision prikazan postupak svođenja slike na najmanje osnovne dijelove te kako računalo iz tih podataka prepoznaje sadržaj slike.

Treći je dan predstavljen Reinforcement Learning. To je je vrsta dinamičkog programiranja koja trenira algoritme koristeći sustav nagrade i kazne. Pomoću tih saznanja napravljen je računalni program u kojemu agent uči kako najbrže pronaći izlaz iz spleta soba.

U petak je bio organiziran izlet u Novi Sad. Posjetili smo Schneider Electric, softversku tvrtku koja se bavi istraživanjem i razvojem sustava za upravljanje elektrodistribucijskim mrežama. Poslijepodne smo proveli u vođenom obilasku grada.

Foto: https://www.mg.edu.rs/ i privatni album


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...