XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

26. srednjoeuropska informatička olimpijada – CEOI 2019

Na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2019, koja se od 23. do 29. srpnja održala na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi, hrvatska informatička reprezentacija ove je godine ostvarila izniman uspjeh.

Svi članovi reprezentacije učenici su naše škole, a osvojili su JEDNU ZLATNU i DVIJE SREBRNE medalje. Zlatnu medalju osvojio je Patrik Pavić (1. razred), srebrne medalje osvojili su Dorijan Lendvaj (1. razred) i Krešimir Nežmah (2. razred), dok je Pavel Kliska (3. razred) ovaj nastup nažalost završio bez medalje, na samoj granici s broncom. Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.

Tijekom školske godine sva četvorica olimpijaca, zajedno s još pet najboljih programera škole, su se za informatička natjecanja dodatno pripremala s našim prošlogodišnjima maturantom Josipom Klepecom, bivšim informatičkim olimpijcem i osvajačem četiri srebrne medalje na informatičkim olimpijadama. U pratnji natjecatelja na samom natjecanju bili su stručni voditelji Josip Klepec i Stjepan Požgaj, i odgovorni voditelj Krešimir Malnar iz Hrvatskog saveza informatičara.

U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Armenija, Austrija, Italija, Švicarska i Ukrajina). Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske kao i neposredno prije odlaska na natjecanje, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor:

HSIN

Službena stranica natjecanja

Mediji o natjecanju:

Mladi informatičari osvojili su u Slovačkoj hrpu medalja. Dočekali smo ih

Slovačka: Naši informatički olimpijci pokorili su i Nijemce

Zlato i dva srebra našim informatičarima na olimpijadi

Mladi hrvatski genijalci oduševili Europu, a sad će i svijet: ‘Možemo očekivati još bolje rezultate’


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...