XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

IJSO 2014.

Naši mladi prirodoslovci osvojili su srebrnu i dvije brončane medalje na 11. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, koja se od 2. do 11. prosinca održava u Mendozi u Argentini. Među osvajačima medalja je i Vilim Lendvaj, učenik prvog razreda naše škole koji je osvojio brončanu medalju! Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na ovom uspjehu!

Pored Vilima, Ilija Srpak (Prva gimnazija, Varaždin) je osvojio srebrnu, a Benyamin Taourirt (Srednja škola, Ivanec) brončanu medalju. Pored njih na Olimpijadi su još nastupali Luka Banović (Gimnazija A. Mohorovičića, Rijeka), Tomislav Brajković (XV. gimnazija, Zagreb) i Hrvoje Vraneš (XV. gimnazija, Zagreb).

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 200 učenika iz 37 zemlja svijeta. Učenici su prvo rješavali test s trideset zadataka s višestrukim izborom, drugi dan tri teorijska zadatka i na kraju, treći dan dva eksperimentalna zadataka. Učenici su se birali temeljem rezultata postignutih na ovogodišnjim državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije (u skupini za osnovne škole) te dodatnom testiranju učenika.

Učenike su na olimpijadu vodili profesori Planinka Pećina i Krešo Zadro s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematički fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovanje hrvatskih učenika na ovogodišnjoj Olimpijadi omogućili su brojni donatori, škole (među kojima je i naša škola), gradovi i županije iz kojih pojedini učenici dolaze te tvrtke i pojedinci. Svima njima se voditelji hrvatske ekipe najiskrenije zahvaljuju.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...