XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

EUSO 2019 – Prirodoslovna olimpijada Europske unije

Hrvatska je ove godine po šesti put sudjelovala na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije u Almadi, Portugal, od 4. do 11. svibnja. Sudjelovalo je 150 učenika (raspoređenih u 50 ekipa) iz 24 zemlje članice Europske unije. Oba hrvatska tima, većinski sastavljena od učenika naše škole, pokazala su izvrsno znanje i osvojila srebrne medalje. U timovima su bili:

Tim A:

  1. Mia Crnogaj, 2. razred, XV. gimnazija
  2. Grgur Premec, 2. razred, XV. gimnazija
  3. Marko Preočanin, 2. razred, XV. gimnazija

Tim B

  1. Bartol Bućan, 1. razred, III. gimnazija, Split
  2. Olga Jerković Perić, 2. razred, XV. gimnazija
  3. Jakov Vilić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb

Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima na ovom izvrsnom rezultatu!

Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. Teme ovogodišnjih zadataka su bila svojstva pluta i morski resursi.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje se pozivaju učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Šest učenika s najboljim rezultatima na testiranju iz sva tri prirodoslovna područja predstavljaju Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU.Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-a.

Mentori koji su bili u pratnji učenika i sudjelovali u pripremama i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Branimir Bertoša (kemija), Andreja Lucić (biologija) i Krešo Zadro.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...