XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Laboratorij sreće tema 4

LABORATORIJ SREĆE – TEME IZ POZITIVNE PSIHOLOGIJE
Tema četvrta – Koje su tvoje supermoći?

Skloni smo smatrati svoje idole superherojima koji su bili preodređeni za to.
Nismo skloni razmišljati o njima kao o običnim ljudima koji su sami sebe učinili posebnima
.“ (Carol Dweck)

Autor: Valentin Lapaine, prof. ([email protected])

Nevidljivost. Čitanje misli. Putovanje kroz vrijeme. Pomicanje predmeta snagom volje. Tko od nas kao malo dijete nije maštao o tome kako bi bilo imati navedene nadljudske sposobnosti ili pak neku od brojnih drugih sličnih osobina koje imaju junaci stripova, filmova i video igara? Znanstvenici još nisu pronašli ljude koje posjeduju takve moći, ali nam zato suvremena tehnologija omogućava mnogo toga što se još do prije nekoliko desetaka godina smatralo znanstvenom fantastikom! No, tehnološki izumi nisu jedini alati koji nam mogu pomoći u životu. Naime, svatko od nas posjeduje jedinstvenu kombinaciju osobina koje može upotrijebiti kako bi bio uspješniji, povezaniji s drugima i zadovoljniji životom. Pozitivni psiholozi takve osobine nazivaju snagama karaktera.

Snage karaktera relativno su novo područje istraživanja u psihologiji, koja se dugi niz godina prvenstveno bavila proučavanjem problema i psihičkih poremećaja koji mogu zadesiti ljude. Psiholozi Martin Seligman i Christopher Peterson učinili su zaokret usmjerivši se na utvrđivanje onih karakteristika koje osobu ispunjuju i ukazuju joj na svrhu njezinog postojanja. Raspravljali su o njima s drugim vodećim pozitivnim psiholozima i proučili brojne povijesne izvore o osobinama koje su cijenile drevne kulture. Proučili su i suvremene znanstvene članke o takvim osobinama, kao i primjere iz popularne kulture (npr. likove u filmovima). Utvrdili su 24 snage karaktera i grupirali ih u šest skupina ili vrlina: znanje i mudrost, hrabrost, humanost, pravednost, umjerenost i transcendentnost. Postoji mnogo upitnika pomoću kojih osoba može procijeniti stupanj u kojem posjeduje pojedinu snagu karaktera, a na sljedećoj poveznici možete pronaći upitnik Values in Action (VIA), koji ih mjeri sve: http://www.viacharacter.org. Upitnik se sastoji od 240 tvrdnji i dostupan je na mnogim jezicima, uključujući hrvatski, engleski i njemački. Kraću inačicu upitnika s 24 tvrdnje (Brief Strengths Test, na engleskom jeziku) možete pronaći na: https://bit.ly/1p7fxXI.
Što možete učiniti kad saznate koje su vam snage karaktera najizraženije?

  • Na sljedećoj poveznici možete pronaći mnogo različitih načina na koje možete primijeniti svoje snage karaktera: https://bit.ly/2AOontX.
  • Redovito upotrebljavajte svoje glavne snage. Razmislite kako biste ih mogli primijeniti i u situacijama u kojima to do sada niste činili (npr. u školi, kod kuće, u društvu prijatelja) i pokušajte ih primijeniti i na neke načine na koje to do sada niste činili. Razmislite i o tome kako vam one mogu pomoći u tome da ostvarite život kakav biste željeli.
  • Pokušajte primijeniti neku svoju snagu koju ste do sada upotrebljavali rijetko, a koju biste voljeli primjenjivati više. Nastojte to učiniti u nekoj aktivnosti koju smatrate vrijednom i u kojoj ćete uživati. Za početak, kako biste razvili naviku, ugradite tu aktivnost u neku drugu kraću aktivnost (u trajanju od 10-ak minuta) koja vam je već prešla u rutinu. Nagradite se nakon uspješne primjene snage koju ste izabrali.
  • Imajte na umu da neumjerena upotreba snaga karaktera može imati nepoželjne posljedice. Na primjer, pretjerate li u svojoj znatiželji, drugi bi vas mogli biti skloni opisati kao osobu koja zabada nos u ono što je se ne tiče.
  • Pozivam vas da napišete svoje glavne vrline i snage karaktera na plakat u školskoj knjižnici! 😊

 

Izvor fotografije: https://www.pexels.com/photo/boy-child-clouds-kid-346796/ (29.1.2019.)


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...