XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

XII. međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike

Od 3. do 12. studenog 2018. g. održana je XII. međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Pekingu, Kina, na kojoj je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: učenici naše škole Neva Dobrić i Patrik Kukić te Petra Brčić, Domagoj Perković i Marija Kosić (učenik Ilija Srpak nije bio u mogućnosti sudjelovati). Najbolji uspjeh od naših učenika ostvario je Domagoj Perković osvojivši pohvalu.

Zadaci su kao i prošlih godina bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Kako bi se osigurala objektivnost natjecanja učenici i voditelji bili su razdvojeni, a komunikacija među njima bila je onemogućena. Voditelji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva, te su nakon utvrđivanja konačne verzije prevodili tekstove zadataka na materinji jezik. Nakon što su učenici završili s rješavanjem određene skupine zadataka, voditeljima su dostavljene kopije učeničkih rješenja kako bi ih mogli pregledati i uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom domaćina. Ove su godine, kao i prošle, učenici bili u prilici vidjeti svoje testove prije žalbi. Većina uočenih nepravilnosti uspješno je ispravljena, tako da učenici nisu bili zakinuti.
Ove godine sudjelovalo je ukupno 44 timova iz 37 država i 195 učenika. U timskom dijelu natjecanja timovi su bili sastavljeni od učenika iz različitih država da bi se vidjelo kako međusobno surađuju.

Olimpijada je bila dobro organizirana, a domaćine možemo posebno pohvaliti jer je prilikom ocjenjivanja testova, ukupno gledano, bilo izuzetno malo korekcija. Tijekom olimpijade organizirana su po dva jednodnevna izleta, posebno za učenike i posebno za voditelje.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak i pripremu naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2018. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grad Zagreb Gradski ured za odgoj i obrazovanje. Dodatnu potporu programu pružilo je Hrvatsko astronomsko društvo.

Izvor & foto: Zvjezdarnica


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...