XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Leon Zrnić među pet najboljih mladih govornika Europe

Finale Europskog debatnog natjecanja mladih okupilo je od 7. do 10. listopada u Beču 30 nacionalnih finalista od 16 do 19 godina iz deset zemalja te škola i sveučilišta diljem Europe. U raspravi na temu “Živjeti, učiti, raditi i kretati se u pametnim gradovima budućnosti: sa ili bez plastike i petrokemijskih proizvoda?” četvrto mjesto osvojio je predstavnik Hrvatske, učenik naše škole, Leon Zrnić.

Radi se o obrazovnoj inicijativi u organizaciji Europskog udruženja petrokemijske industrije (EPCA) i PlasticsEurope, u sklopu koje je nagrađeno prvih deset plasiranih mladih govornika. Prvim pet osobno je čestitao prof. Steven Chu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine i bivši američki tajnik za energetiku predsjednika Obame koji je bio počasni govornik na svečanosti zatvaranja 52. godišnje skupštine EPCA u Beču, najvećeg okupljanja globalne petrokemijske poslovne zajednice u Europi. Pobjednici su Matsuko Sano iz Francuske, Anna Navarro Bullo iz Španjolske, Giulia Dargen iz Italije, Leon Zrnić iz Hrvatske i Jiawei Zhang iz Francuske.

Nakon uspješnih izdanja Europskog debatnog natjecanja u 2016. i 2017. godini, EPCA i PlasticsEurope ponovno su se udružili kako bi promicali obrazovanje u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici organiziranjem niza debatnih natjecanja za mlade u Europi. U osam nacionalnih finala (zemlje Beneluksa, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Italija, Poljska, Španjolska i Velika Britanija) sudjelovalo je više od 400 učenika u dobi od 16 do 19 godina. Debatno natjecanje u Hrvatskoj održano je u HGK u svibnju, kada je sudjelovalo više od 60 mladih iz 12 škola, među kojima je izabrano troje predstavnika za finale u Beču: Leon Zrnić iz XV. gimnazije, Atanas Petković iz X. gimnazije i Ema Milković iz V. gimnazije.

Izvor: HGK


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...