XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Izlaganje Leona Zrnića na 17. lošinjskim danima bioetike

22. svibnja na sedamnaestome međunarodnom simpoziju Lošinjski dani bioetike Leon Zrnić, učenik 3. e razreda, održao je izlaganje na temu Granica između znanstvene fantastike i realnoga svijeta. Može li umjetna inteligencija imati dušu?.

Izlaganje je bilo zapaženo te je izazvalo pozitivne reakcije stručnjaka iz područja prirodnih, tehničkih i humanističkih znanosti. Leon se zanima za robotiku a ni filozofska refleksija nije mu strana pa je u svome izlaganju osim tehničkoga znanja okupio vidove filozofije svijesti, etike, estetike i teologije. Može li stroj uspješno oponašati čovjeka do mjere da više nije moguće primijetiti razliku odgovora koje daje na upit, može li pokazivati kreativnost i dr. samo su neka od pitanja koja zanimaju i bioetiku budući da je bios, život, danas u snažnoj sprezi s technē – tehnikom. Čini se da usavršavanje strojeva mijenja i prirodu čovjeka, barem su u to uvjereni pobornici transhumanističkoga pokreta.

Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavi integrativna bioetika – poseban metodološki pristup koji osim medicinske etike u bioetičko područje uključuje i ekološke teme. Lošinjski dani bioetike osobito njeguju integrativnu bioetiku prepoznatljivu po medolološkome pluriperspektivizmu, pristupu koji u raspravu u bioetičkim pitanjima uključuje različite znanstvene, ali i nezanstvene perspektive, kao što su civilna i umjetnička. Ovakav je pristup svojstven europskoj tradiciji mišljenja i u posljednjih su mu dvadesetak godina velik obol dali hrvatski bioetičari.

Osim trodnevnoga simpozija, događanje obuhvaća i tradicionalnu studentsku bioetičku radionicu koja se ove godine održala ne temu Bioetika i masovni mediji. Uz brojna izlaganja, događanje je obogatio i umjetnički performans s raspravom te likovna keramičarska radionica.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...