XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Radionice kreativnog eksperimentiranja “Lem i ti”

Tijekom listopada 2017. godine u XV. gimnaziji održavao se ciklus radionica kreativnog ekperimentiranja “Lem i ti”. Program radionica osmišljen je u suradnji udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse i Udruga za razvoj vizualne kulture OPA. Radionice je moderirala mlada edukatorica Klara Petrović u suradnji s umjetnicima Williamom Linnom, Miodragom Gladovićem i Bojanom Gagićem, dok je učenike organizirao i sa njima sudjelovao u radu radionica nastavnik informatike Nikola Dmitrović.

Radionica izrade LED ekrana – učenici su kapafiks u LED ekran!

O radionici

Radionica u suradnji s multimedijalnim umjetnikom Williamom Linnom spaja dizajn i digitalne tehnologije! Učenici su kapafiks ploče prekrili LED lampicama kojima su manipulirali pomoću mikrokontrolera (Arduina). Ploče su pretvorili u ekrane s mnogim kreativnim primjenama: ekran za video igrice, glazbene videe i druge audiovizualne podražaje.

O autoru

William Linn jedan je od ključnih novomedijskih umjetnika u San Franciscu. Njegove interaktivne instalacije uključuju video, zvuk, ručno izrađenu i “nađenu” elektroniku. Godine 1997. osnovao je BOLT (Bureau of Low Technology) koji istražuje osjećaj “tehno-stalgije” koristeći low-bit elektronske igrajuće konzole koje slave tehnologiju u njezinom sirovom i zastarjelom stanju. Izlagao je na brojnim međunarodnim festivalima, u muzejima, galerijama i kazalištima u Sjevernoj Americi i šire. Poznat je također kao osnivač i ravnatelj blasthaus-a, multidisciplinarne umjetničke organizacije koja je među prvima u SAD-u promovirala novomedijsku umjetnost organiziranjem izložbi, performansa i raznih događanja. Linn trenutno radi na seriji “loop performansa” koji povezuju tjelesne radnje s vremenom.

Radionica izrade digitalne sinteze zvuka – učenici su se upoznali s osnovnim metodama digitalne sinteze zvuka koristeći puredata open source software!

O radionici

Radionica iz serije ”Lem i ti”, ostvarena u suradnji s umjetničkim duom Lightune.G koji čine Miodrag Gladović i Bojan Gagić, spaja područja umjetnosti, tehnologije i zvuka. Učenici su primjenili svoje programersko znanje na uređaje poput Raspberry Pi-ja te istražili njegove mogućnosti u kreativnom radu sa zvukom koristeći uređaj poput glazbenog instrumenta. Tijekom radionice upoznali su se s osnovnim metodama digitalne sinteze zvuka koristeći puredata open source software.

O autoru

Lightune.G ime je pod kojim multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i elektroakustični inženjer Miodrag Gladović započinju svoja luminoakustična istraživanja 2011. godine. Ime potječe iz prvog eksperimenta pretvorbe svjetla reflektora pozornice u zvuk: LIGHT / LIGHT + MELODY / TUNE + TONE G / 50Hz. Ta tehnika jedinstvena je i osmišljena od strane umjetnika, a prozvali su je Luminoaktustikom. Za nju su nagrađeni 2012. godine trećom nagradom Guthman New Musical Instrument Competition u Atlanti.

Ciklus radionica “LEM I TI! praktične radionice za razgibavanje uma”, spajanjem različitih područja znanja poput fizike, kemije, umjetnosti i tehničke kulture, razgibavaju đačke umove i bude istraživačke interese, ali i nadopunjuju obrazovne programe škola. Zabavne, jednostavne i zaigrane, usmjerene su na upoznavanje naprava, kreativno eksperimentiranje s tehnologijom s kojom se susrećemo svaki dan i pomicanje granica njezine primjene. Pod zajedničkim vodstvom edukatora i umjetnika, projekt iz prve ruke pokazuje na koji je način danas povezivanje umjetnosti, znanosti i tehnologije postalo bitno za razvoj inovacija i ideja. Djeca na radionicama vježbaju vizualnu pismenost i treniraju motoričke sposobnosti, upoznavajući kroz praktičan rad drugu stranu tehnologije – onu koja je dio kreativnog izražavanja i stvaranja. Projekt su podržali: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

Foto: Lem i ti


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...