XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Masterclass iz fizike čestica 2024

U utorak, 20. veljače deset učenika naše škole sudjelovalo je na seminaru Masterclass iz fizike čestica, održanom na Institutu Ruđer Bošković, te simultano u još desetak drugih gradova i instituta u Europi.

Evo dojmova jedne sudionice:

Već na prvom predavanju dr.sc. Goran Duplančić nas je sve razbudio interaktivnim uvodom u teorijski dio. Postavljajući nam pitanja o različitim područjima fizike (vrti li se Sunce oko Zemlje npr…) i tražeći da probamo objasniti ono što mislimo da znamo, ubrzo smo došli do zanimljivog zaključka. Trebamo dublje propitivati ono što učimo. Konstantno je ponavljao pitanje: Pa kako smo mi progutali tu priču? Zar nitko nije nikad dignuo ruku i pitao:”Profesorice, a zašto…” Pokazao nam je koliko je važno da sve propitujemo i koja je uloga eksperimenata u fizici.

Nakon uvodnog predavanja išli smo u obilazak IRB-ovog akceleratora gdje smo dobili okvirni opis rada njihovih postrojenja. Bilo je zanimljivo slušati o vrstama čestica, kako se koja ponaša u akceleratoru te kako se koriste magnetska polja za njihovo istraživanje. U pauzama između predavanja i pitanja imali smo spontano druženje uz osigurane kekse i odlične sendviče za ručak. Čak se stiglo odigrati nekoliko partija bele. Nakon toga je uslijedio praktični dio u kojem smo mogli analizirati podatke stvarnih sudara koji su bili izmjereni na CERN-u. Na samom kraju spojili smo se na video konferenciju s ostalim gradovima u kojima se održavala radionica i s njima komentirali rezultate. 

Zaključak svega, idući put kad sretnemo nekoga tko nas blijedo gleda (ravnozemljaš) dok mu objašnjavamo sve silne sile, polja i čestice različitih svojstava možemo mu slobodno reći: “Slušaj, koliko god ludo zvučalo ovo sve, daj mi bilo koji problem i ova fizika će ti moći reći što i zašto će se dogoditi. I vidjet ćeš da radi.”

Terezija Šarec 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...