XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Dojmovi Tjedna svemira (#WSW2021)

Tjedan svemira (WSW2021: Women in Space) tradicionalno se obilježio u našoj školi nizom aktivnosti.

Kvizove znanja na temu žena u svemiru odigrali su polaznici fakultativne nastave Astronomije. Uz pitanja o prvim dostignućima žena astronautkinja, učenici su pokazali i opće znanje o doprinosu žena u astronomiji i astrofizici. Znate li i vi tko je bila prva žena u svemiru, koje godine i u kojoj letjelici? Ili koja je prva upravljala svemirskom letjelicom ili pak zapovijedala svemirskom stanicom (ISS)?

Neke od „prvih“ možete naći i u kratkom videu i članku:

Pioneering women in space: A gallery of astronaut firsts | Space

Predavanja su održale dr. sc. Lana Ceraj i dr. sc. Jacinta Delhaize ukratko opisujući područje svoga rada, radioastronomiju. Iako danas svaka na svom putu, obje su radile na PMF-u u Zagrebu, u grupi profesorice dr. sc. Vernese Smolčić, naše vrhunske astrofizičarke, a u 2018. bile su znanstvene voditeljice jednog projekta darovitih učenika XV. gimnazije na temu radiogalaksija.

Povezane objave o predavačicama:

Women in Physics – XV. gimnazija (mioc.hr)

“The naked scientist” u MIOC-U! – XV. gimnazija

U petak smo u kino dvorani održali skrivenu projekciju filma na temu svemira, koja uvijek prati i globalnu temu Tjedna svemira. S obzirom da je ove godine naglasak na ženama u svemiru, prigodno nam se činio i film koji donosi priču o doprinosu triju žena u svemirskoj utrci i prvim letovima (muškaraca) u svemir. Sjajnu holivudsku priču Hidden Figures iz 2016. pogledajte doma, a pravu priču i biografije žena ovdje:

Modern Figures | NASA

Odjeke WSW možete i dalje pratiti na školskim ekranima o hodnicima, gdje smo pojačali pitanja, trivije i kratke video materijale iz astronomije i astrofizike.

Dodatno na temu važnih žena u povijesti astronomije i astrofizike:

Celebrating Women’s History Month: Most Recent Female Astronauts | NASA

20 trailblazing women in astronomy and astrophysics | Space

11 female astronauts who pioneered spaceflight | Astronomy.com


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...