XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Women in Physics

Tijekom vikenda 24. -25. travnja održan je festival Women in Physics. Prva predavanja održale su dr. sc. Lana Ceraj i dr. sc. Jacinta Delhaize. Obje su prezentirale svoj životni put i opisale svoje odluke i razloge vezane za studiranje fizike i bavljenje astrofizikom te ukratko opisale područje svoga rada. Vrlo inspirativo i ohrabrujuće za djevojke, otvoreno i bez zadrške govorile su o svojim poteškoćama i dale su korisne savjete za one koji se možda nađu na tom putu. Posebno, predavanje Jacinte Delhaize može se svrstati u inspirativne TED talk govore. Jacinta Delhaize je Australka koja je četiri godine radila na PMF-u u Zagrebu zajedno s Lanom Ceraj, u grupi profesorice dr. sc. Vernese Smolčić, naše vrhunske astrofizičarke. Poznata je MIOC-u jer je u listopadu 2017. gostovala uz dr. Chrisa Smitha“The naked scientist” u MIOC-U! – XV. gimnazija)  te održala predavanje o astrofizici, a u 2018. bila znanstvena voditeljica jednog projekta darovitih učenika XV. gimnazije na temu radiogalaksija.  

Nakon toga uslijedilo je predavanje Dominika Šipeka, studenta geofizičkog odjeka PMF-a, na temu Planetologije, odnosno Marsa. Ako su vam dosadili potresi, Mars je pravo mjesto za vas, ali tamo možda neće biti dovoljno posla ako želite raditi kao seizmolog. U slučaju da volite planinarenje, na Marsu se nalazi i uspon skoro tri puta veći od Mont Everesta. 

Uslijedila su predavanja koja su predvodili prof. dr.sc. Verenesa Smolčić i prof. dr. sc. Aleksa Bijeliš. Profesor Bijeliš upoznao nas je s pet žena koje su ostavile traga u znanosti počevši s Hipatijom, a predavanje je upravo nastavila znanstvenica Smolčić koja nas je ukratko upoznala s temom svog istraživanja galaksija pomoću radioteleskopa. U slučaju da vas zanima astronomija, posjetite astroučionicu, stranicu koju vodi sama profesorica Smolčić. 

Kako je neizostavni dio astronomije spektroskopija, tijekom radionica izrađivao se spektroskop od priručnog materijala, a kako Sunce ne smijemo direktno promatrati izrađena je i kutija za sunčeve pjege pomoću koje možemo procijeniti i promjer Sunca. 

Tijekom festivala održana su još brojna druga predavanja i radionice kao: doc. dr. sc. Koraljka Mužić: Veza između planeta i zvijezda, misterij smeđih patuljaka; mag. phys. Ana Erceg : Promatranje međuzvjezdane materije; Barbara Šiljeg: Bljeskovi gama -zračenja; mag. phys. Ivana Babić: Crne rupe; Paula Brčić, bacc. Univ. phys. :Zašto je noćno nebo tamno? 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...