XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

IYPT 2016

Hrvatski učenici osvojili su 22. mjesto na 29. međunarodnom turniru mladih fizičara koja se održavao u Ekaterinburgu (Rusija), od 26. lipnja do 3. srpanj. Hrvatsku je predstavljala jedna četveročlana ekipa mladih darovitih fizičara u pratnji profesorice-mentora Lidije Šarić iz Bjelovara.

Hrvatsku ekipu su sačinjavali naša učenica Magdalena Živković (kapetan ekipe) te Dorian Wild (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci), Borna Bilas (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec) i Kevin Furjan (Elektrostrojarska škola Varaždin, Varaždin). Čestitamo Magdaleni i ostatku ekipe na ovom uspjehu!

Međunarodni turnir mladih fizičara je međunarodno ekipno natjecanje iz fizike za srednjoškolce. Na ovogodišnjem turniru sudjelovalo je ukupno 145 učenika iz 29 zemalja.
Učenici na natjecanju prezentiraju i brane rješenja 17 otvorenih problema u fizici na kojima su marljivo radili proteklih godinu dana prolazeći kroz proces izrade radova i recenzije ekvivalentan onom u modernim znanstvenim publikacijama. Natjecanje po svom opsegu zahtijeva od natjecatelja poznavanje fizike ne samo iznad srednjoškolske razine, već i poznavanje najnovije literature koja se bavi problemima sličnima otvorenim problemima samog natjecanja.

IYPT 2016


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...