XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Svjetsko prvenstvo u debati

Hrvatska debatna reprezentacija osvojila je prvo mjesto na Svjetskom debatnom prvenstvu u Singapuru u kategoriji država izvan engleskog govornog područja. Član reprezentacije bio je i učenik naše škole Martin Rosenzweig, te Marija Jarnjak, Eta Krpanec, Tin Puljić i Luka Petrović, učenici II. gimnazije. Čestitamo Martinu i njegovim prijatelju te svima koji su pomogli da se ostvari ovaj vrhunski rezultat!Ovaj izniman uspjeh hrvatskih učenika postignut je na Svjetskom prvenstvu u debati održanom u Singapuru od 25. srpnja do 5. kolovoza 2015. godine. U konkurenciji 53 zemlje svijeta naši su srednjoškolci pobjedama protiv Španjolske, Mađarske, Bahreina, Argentine i Litve postali svjetski prvaci u debati u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinji jezik.

“Ovaj uspjeh rezultat je napornog rada i priprema. Spremali smo se tijekom cijele školske godine, a od završetka nastave svakodnevne pripreme zahtijevale su i žrtvovanje prvog dijela ljetnih praznika. Ako uzmemo u obzir da je nedostajala samo jedna presuda u našu korist za još bolji rezultat, žrtva se očito isplatila. Reprezentacija će nastaviti raditi kao i do sada te se nadamo još boljim rezultatima dogodine”, rekla je trenerica hrvatske reprezentacije, Anastazija Stupar.

Debatna reprezentacija djeluje u sklopu Hrvatskog debatnog društva, udruge koja u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske podučava djecu ovoj izvanškolskoj aktivnosti. Na svjetskom prvenstvu debatirali su o problemu imigracije, prilagodbi radnog zakonodavstvo zahtjevima modernog tržišta, poboljšanju sustava kaznenog zakonodavstva, utjecaju anketa javnog mijenja na političke utrke te o zaduživanju država i rješavanju dugova Grčke. Uzmemo li u obzir kompleksnost ovih tema i njihovu odsutnost u školskoj nastavi uspjeh naših učenika i učenica čini se još značajnijim.

debata

Izvor: Index.hr


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...