XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Svjetski tjedan svemira 4. – 10. 10. 2023.

Svjetski tjedan svemira koji se redovito održava od 2000. godine, ponovno je pred nama. Za nas to znači nekoliko dana dodatnih aktivnosti o ovogodišnjoj temi „Space and Entrepreneurship.

The theme for World Space Week 2023, “Space and Entrepreneurship”, recognizes the growing significance of the commercial space industry in space, and the increasing opportunities for space entrepreneurship and new benefits of space developed by space entrepreneurs. With miniaturization and decreasing launch costs, it is now possible for a small business to build and launch a small satellite, and for entrepreneurs to create valuable new data products for governments and industry.

World Space Week 2023 will inspire students worldwide to study STEM and business, and offer space companies the opportunity to recruit the workforce needed for the expanding commercial space industry. It will also serve as a forum for important discussions on the transition of Low Earth Orbit to a more entrepreneurial ecosystem.

Opširnije pronađite na stranicama World Space Week: Theme | World Space Week

Ok, cool, ali koliko su Hrvati poduzetni po tom pitanju? I koje su šanse da mi doživimo lansiranje CRO satelita?

O, malo sutra… Zapravo, niste ni daleko… Bacite oko na https://crocube.hr/ projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir!

Kako su zapravo povezani svemir i poduzetništvo, najbolje ćete saznati iz prve ruke voditeljice projekta Daniele Jović, koja će u četvrtak 5. 10. održati predavanje o lansiranju prve hrvatske kockice u svemir. Pozvani ste u učionicu J 10 u 14:45.

Prvi dan, u srijedu 4. 10. Tjedan svemira obilježit će polaznici fakultativne nastave Astronomije i okušat će se u astro kvizu znanja. Svi su izazivači pozvani u M 7 u 14:45. Tko najbolji – lansiramo ga u svemir prvim satelitom! 😉 

A za kraj tjedna jedna školska tradicija: u petak, 6. 10. u kinodvorani rezerviran je termin za skrivenu projekciju filma o temi svemira. Projekcija počinje u 14 sati!

ALI, to nije sve! Ako pričekate još, ne dan, ne dva, već samo četiri dana, u goste nam dolazi vrhunski stučnjak za svemir!

HOLGER BECH NIELSEN danski je teorijski fizičar i profesor emeritus na Niehls Bohr institutu Sveučilišta u Kopenhagenu. Smatra se jednim od „očeva“ teorije struna (string-theory), teorije koja je najizgledniji kandidat za mikroskopsku teoriju gravitacije, kao i pretendent za „teoriju svega“ tj. opis osnovne strukture svemira. Svi važniji radovi citirani su mu u znanstvenim časopisima nekoliko tisuća puta. Dobitnik je Humboldtove nagrade – nagrade za životno djelo u znanstvenom istraživanju koju dodjeljuje Humboldtova fondacija. Član je Norveške akademije znanosti i umjetnosti. Često drži popularna predavanja o temama iz područja fizike te gostuje u medijima. Njegovo iskreno i zarazno cjeloživotno zanimanje za fiziku i zanos za razumijevanje svijeta oko nas nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U utorak 10. 10. za zatvaranje Tjedna svemira održat će predavanje u školi – tema predavanja:

Fizičari vjeruju da u svemiru mora postojati tamna materija, a njezino postojanje i svojstva trenutno su velik misterij. Holger Bech Nielsen u svom će predavanju objasniti što je tamna materija i zašto fizičari smatraju da mora postojati. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

To je samo nekoliko simboličnih aktivnosti kojima MIOC tradicionalno obilježava Tjedan svemira. 

A vi budite poduzetni, aktivirajte se i na neki način doprinesite obilježavanju Tjedna svemira: promatrajte nebo, posjetite Zvjezdarnicu, pratite vijesti iz svemira, naučite što je sve potrebno za lansiranje cube-satelita, donirajte i podržite prvu hrvatsku kockicu u svemiru, osnujete neki startup…


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...