XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

11. Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca (IYNT 2023)

Hrvatski tim učenika osvojio je 2. mjesto i srebrnu medalju na 11. Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji se ove godine održao u Almaty, Kazahstan od 20. do 27. kolovoza 2023.

Tim se sastojao od šest članova:
Korana Drakulić – Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec 
Mia Cvitak – Gimnazija Karlovac
Leona Hajrizi – V. gimnazija
Marta Mikac – XV. gimnazija
Nina Martinić – III. gimnazija Split
Luka Florjanić – Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima na postignutom rezultatu.

Posebna vrijednost ovakvog natjecanja je naglasak na eksperimentiranju i slobodi pri rješavanju tzv. „znanstvenih problema“. Učenici na natjecanju sudjeluju kao tim od šestoro članova, a ukupno trebaju riješiti 17 problema, za što imaju nešto manje od godinu dana. Zadani problemi su otvorenog tipa, često s više rješenja. Učenici pritom grade i komunikacijske vještine, jer na natjecanju raspravljaju o svojim rješenjima problema. Poticanje na samostalan rad, na eksperimentiranje, na kreativno rješavanje problema, potiče zanimanje učenika za znanost i razvija snalažljivost.

Na samom Turniru su kao mentori i članovi žirija sudjelovali studenti:
Filip Landek (PMF – Fizički odsjek), Marin Belamarić (PMF – Geofizički odsjek), David Špiljak (PMF – Biološki odsjek), Andrea Belamarić (PMF – Biološki odsjek) te Andrej Todić (FER), a tijekom godine je ekipu za natjecanje pripremala i Iris Bertoncelj (PMF – Biološki odsjek).

Put naših mladih prirodoslovaca ove su godine podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja i V. gimnazija, a zahvaljuju i Turističkoj zajednici Grada Zagreba i Hrvatskoj turističkoj zajednici na donaciji prikladnih suvenira za međunarodnu razmjenu na turniru!

Više možete pročitati na: http://www.iynt.org/bobek/.

Izvor i foto: Istraživački centar mladih


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...