XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Međunarodni turnir mladih fizičara (IYPT 2023)

Ovogodišnja završnica Međunarodnog turnira mladih fizičara (IYPT) održala se u gradu Murreeu (Pakistan) od 18. do 25. srpnja 2023. O samom natjecanju i o nastupu hrvatskog tima, za našu je mrežnu stranicu opisao sudionik natjecanja, naš ovogodišnji maturant, Domagoj Antičić.

Što je IYPT?

Međunarodni turnir mladih fizičara (IYPT) je timsko natjecanje iz fizike u kojem se 17 unaprijed danih problema rješavaju ne samo teorijski, već i eksperimentalno. Ti problemi su često tipa i formulacije da ne postoji gotovo rješenje negdje, već sudionici moraju sami iz literature i svog rata formulirati teoriju, koju onda naravno moraju usporediti s vlastitim eksperimentalnim rezultatima.

Natjecanje je strukturirano u „Borbe fizike” u kojoj odjednom sudjeluju tri nacionalna tima. Jedna strana je oponent te izaziva predstavljača da prezentira jedan od problema. Ako je izazov prihvaćen, predstavljač prezentira svoje rješenje, a zatim slijedi diskusija s oponentom o njihovom problemu. Treća uloga je izvještavatelj, koji daje izvještaj „borbe” između predstavljača i oponenta. Sve tri strane se boduju za kvalitetu svog rada tijekom „borbe”.

Primjer problema s ovogodišnjeg turnira – „Postavite nekoliko loptica u okrugli spremnik. Ako pomaknete spremnik oko vertikalne osi, loptice se mogu gibati susmjerno s gibanjem spremnika, ili se mogu gibati u suprotnom smjeru. Objasnite ovaj fenomen i istražite kako smjer gibanja ovisi o relevantnim parametrima.”

Ovogodišnje natjecanje

Ove godine međunarodna razina natjecanja se održavala u Murreeu, Pakistan. U međunarodnom timu Bili su Andrea Brzica, Domagoj Antičić, Luka Kalac i Sara Studen, od kojih su Andrea i Domagoj iz MIOC-a.

Odlazak u Pakistan na tjedan dana je svakako bilo novo i zanimljivo iskustvo za sve nas. Naravno, glavni dio puta je bilo samo natjecanje, ali smo imali prilike i vremena upoznati sudionike iz raznih dijelova svijeta, od Gruzije do Tajlanda. Bila su organizirana i dva izleta u kojima smo imali prilike upoznati se s lokalnim znamenitostima i kulturom. Jedno od zanimljivijih iskustva je bio odlazak u grad poslije natjecanja, gdje smo dobili autentični dojam lokaliteta.

Poziv na sudjelovanje

Ako ste zainteresirani za ovo natjecanje, svakako Vas pozivamo da se prijavite ove godine! Prijave su u listopadu. Pripremajući se za ovo natjecanje, naučiti ćete razne nove stvari te prezentirati i diskutirati svoj rad. Za sudjelovanje na državnoj razini, prvo se piše rad iz jednog od danih problema. Natjecatelji s najboljim radovima pozivaju se na državnu razinu, gdje se prvi put pojavljuju „Borbe fizike” u pojednostavljenom obliku. Pobjednici formiraju tim za međunarodnu razinu.

Natjecanje počinje u 10. mjesecu, a više informacija o sudjelovanju možete naći na https://iypt.icm.hr/


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...