XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

57. Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada (IMChO 2023)

57. Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada (57th International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO) održana je u glavnom gradu Kazahstana Astani od 30. travnja do 7. svibnja 2023. godine. Hrvatsku je na ovom međunarodnom natjecanju predstavljalo četvero srednjoškolaca

Prema ostvarenim rezultatima na izlučnom testu za 57. IMChO kvalificirali su se:

  1. Tom Kovačić (4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb)
  2. Viktor Delač (4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb)
  3. Lovro Mirković (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
  4. Filip Čutura (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb)

Viktor Delač nagrađen je brončanom medaljom, dok su Tom Kovačić, Lovro Mirković i Filip Čutura uspješno sudjelovali na ovom prestižnom natjecanju i dobili priznanja. Čestitamo natjecateljima i svim njihovim mentorima na ovim izvrsnim rezultatima.

Više o pripremama, odabiru i sudjelovanju hrvatske ekipe na Mendeljejevljevoj olimpijadi možete pročitati na stranicama Hrvatskog kemijskog društva.

Više o samom natjecanju i dojmovima za mioc.hr je pisao naš Filip Čutura.

Prije samog izlučnog ispita za Olimpijadu održava se nekoliko setova priprema na koja može doći svaki srednjoškolac kojega to zanima, kao i na sam izlučni ispit na PMF-u. Svake godine na izlučni ispit dolaze učenici iz cijele Hrvatske. Neovisno o razredu, prolazi najboljih četvoro. Ove godine održao se u nedjelju, 26. ožujka te sam ubrzo nakon toga bio obaviješten o prolasku. Nakon toga održavaju se i eksperimentalne pripreme u laboratorijima koje traju tjedan dana i koje su izrazito zanimljive.

Sve to vodi skupina entuzijazastičnih profesora s PMF-a i Instituta Ruđer Bošković koji se jako trude oko prenošenja znanja. Sama olimpijada je trajala od 30. 4. do 7. 5. te se održavala u Astani u Kazahstanu. Cijela organizacija natjecanja te briga o natjecateljima (smještaj, prehrana, posebni vodič, izleti, obilasci atrakcija) je bila izvrsna. Uz mene, u ekipi su ove godine bili Lovro Mirković iz XV. gimnazije te učenici PŠV Preloga, Viktor Delač i Tom Kovačić. Uz nas je cijelo vrijeme bio naš mentor Tin Klačić.

Samo natjecanje sastoji se od tri ispita. Za razliku od nekih drugih sličnih natjecanja, ova Olimpijada nije timska, već se svatko natječe za sebe. Prva dva ispita su u pisanom obliku, a treći, zadnji je eksperimentalni dio, gdje je potrebno izvesti opisani pokus po danim uputama. Svaki od ovih triju ispita traje po pet sati bez pauze. Na sreću, dobiju se čokoladice i voda. Sa sobom se smije uzeti samo kemijska, osobni dokument i kalkulator, a dobro dođe i znanje. 😊

To je dosta naporno, no u preostalom vremenu je bilo zanimljivo. Posjetili smo sve znamenitosti i prošetali se po gradu Astani i bili smo na izletima u okolici. Dosta smo se družili i s drugim timovima, pogotovo s Izraelcima, Austrijancima i Armencima, što je i svrha ovakvih natjecanja. Bio sam ponosan što sam dio tima koji predstavlja Hrvatsku. Također, bio sam najmlađi član tima, ali ostali su me brzo prihvatili te mi je drago da sam stekao takve prijatelje. Cijelo putovanje, sudjelovanje na samoj Olimpijadi te upoznavanje s drugim kulturama pružilo mi je nezaboravno iskustvo i nagradu za uloženi trud.

Foto: privatna kolekcija Filip Čutura


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...