XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Edukativni plakat Žene u matematici

Povodom Dana žena i Dana škole 2023. godine u žutom – matematičkom hodniku XV. gimnazije izložili smo poster Žene u matematici. Tim povodom posjetila nas je predsjednica Hrvatskog matematičkog društva prof. dr. sc. Vesna Županović. Dugogodišnja suradnja HMD-a i XV. gimnazije ostvaruje se kroz Raddar te člancima u časopisima Matki i Poučku koje izdaje HMD.

Ravnatelj XV. gimnazije prof. Nikola Dmitrović i predsjednica Hrvatskog matematičkog društva prof. dr. sc. Vesna Županović

EWM- European Women in Mathematics Hrvatska ogranak je europske udruge EWM  koja okuplja žene u Hrvatskoj koje rade u području matematike. Ogranak EWM Hrvatska ima za cilj potaknuti žene da studiraju matematiku, podržati žene u karijerama, osigurati im mjesto susreta te istaknuti i učiniti matematičarke vidljivijima. EWM i  Hrvatsko matematičko društvo blisko surađuju na ostvarenju zajedničkih ciljeva. 

Inspirirani posterom o ženama u računarstvu, u EWM Nizozemska prikupili su ideje za poster o ženama u matematici. Materijale je u 2021. godini skupio nizozemsko-engleski tim u sastavu Silvy Hendriks, Houry Melkonian i Maria Vlasiou koja je ovaj projekt i osmislila. Poster je dizajnirala Jana Kleinberg. Na hrvatski jezik poster su prevele Anja Vrbaški, docentica na RGN-u, te bivše učenice XV. gimnazije: Marija Prša, docentica na FSB-u i Ivana Valentić, asistentica na PMF-u. Ove znanstvenice vode hrvatski ogranak udruge European Women in Mathematics. Više pogledajte na https://matematika.hr/projekti/ewm-hrvatska/ .

Limitiran prostorom, a ne talentom matematičarki kroz povijest, poster daje pregled matematičarki od antike do danas. Već po Fieldsovim medaljama dodijeljenim u 2022. godini vidljivo je bi poster mogao sadržavati još imena. Vjerujemo se da će vam poster biti informativan i zanimljiv!

Pozivamo Vas da poster pogledate u žutom hodniku XV. gimnazije!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...