XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

„Jame bez drame- podzemlje bez mikroplastike „

U sklopu projekta Jame bez drame – podzemlje bez mikroplastike, koji je ove godine dobio financiranje u sklopu natječaja INA – Zeleni pojas,  održane su projektne aktivnosti na području Brinja i Žute Lokve.  

U petak, 23.9.2022. održane su radionice za dvadeset učenika osmih razreda OŠ. Luke Perkovića Brinje. Radionice su bile podijeljene u dva modula; prvi su vodili članovi SO Željezničar, Lovro i Tana uz pomoć studentice geografije Petre Pilepić. Na radionici su učenici naučili što je to krš i sami izradili model krša od šećera i plastelina kako bi što bolje upoznali prostor u kojem žive. Upoznati su s problemom ilegalnih deponija u krškim špiljama i jamama te radom inicijative „Čisto podzemlje“.

Drugi modul radionice vodila je profesorica biologije Mihaela Marceljak Ilić iz XV. Gimnazije. Učenici su upoznati s izvorima mikroplastike i njenim štetnim djelovanjem na okoliš i ljudski organizam. Nakon uspješno savladane teorije pomoću opreme financirane od strane INE uz pomoć učenice Andree Brzice iz XV. gimnazije osnovnoškolci su izdvojili mikro sastojke  iz uzoraka vode svojih slavina i obližnjeg potoka, a potom mikroskopiranjem odrediti prisutnost mikroplastike u njima. Nažalost mikroplastiku su pronašli, a kući su otišli s porukom: Štitite krške jame i špilje, nemojte ih koristiti kao ilegalne deponije jer na taj način onečišćuje krški vodonosnik, koji sačinjava 70% strateških zaliha pitke vode Republike Hrvatske! 

U subotu, 24.9. održana je akcija čišćenja špilje u Gornjem lugu iz koje su speleolozi  SO Željezničar vrijedno izvadili ogromnu količinu otpada (11 kubika otpada) od starih kauča do školskih udžbenika! Učenici GLOBE programa XV. Gimnazije: Andrea, Karla Lea, Tomo, Marijeta i njihova profa očistili su prilazni put špilji i šumu oko ulaza u špilju te pomagali kod razvrstavanja otpada. Nažalost zbog velike količine otpada bit će potrebno organizirati još nekoliko akcija kako bi speleolozi mogli uzeti uzorak vode iz podzemlja te kako bi se izvršila analiza na prisutnost mikroplastike.

Edukacijski dream team
Potraga za mikroplastikom
Source: mioc.hr
Mali zeleni i S.O Željezničar u i Inicijativi Čisto podzemlje
Slika govori više od riječi
Nakon višesatnog čišćenja na redu je i klopica
MIOC GLOBE “mali zeleni”
I za kraj pozdrav iz Brinja

#MMPT #globeprogram

Za vas odradile i sastavile Tana i Mihaela

Fotografija:

  • INA zeleni pojas- Jame bez drame-podzemlje bez mikroplastike: mioc.hr

Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...