XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Food as a way to get to know the local culture

Od 12. do 16. rujna u našoj se školi, financiran sredstvima Europske unije, provodio projekt Food as a way to get to know the local culture u suradnji s gimnazijom I Liceum Ogólnoksztacące iz Poljske. 20 učenika i njihova 3 nastavnika došli su u Zagreb iz mjesta Zielona Gora kako bi istražili naše prehrambene navike i upoznali našu kulturu. Njihova nagrađivana gimnazija jedna je od najboljih škola u regiji, orijentirana na STEM područje i olimpijade znanja.

Jedan dio zajedničkih aktivnosti proveli smo u školi predstavljajući naše zemlje i njihovu kulturu. Uputili smo ih da posjete Samobor i probaju kremšnite, a posjetili su i Rastoke i Plitvička jezera. Organizirali smo im interaktivnu vođenu turu po centru Zagreba uz korištenje proširene i virtualne stvarnosti te kulinarsku radionicu na kojoj su ih naši poznati food bloggeri Domagoj Jakopović Ribafish i Kasandra Draganić učili kuhati tradicijska jela. A i oni su nama kuhali pierogi – poljske raviole punjene krumpirom i karameliziranim lukom.

Voditeljica projekta za XV. gimnaziju bila je profesorica Ozana Bijelonjić, a koordinatorice svih projektnih aktivnosti profesorice Iva Matovinović Klarić i Zrinka Pandžić te školska pedagoginja Jelena Raguž. Projekt je realiziran uz organizacijsku podršku ravnatelja Nikole Dmitrovića i tajnika škole Antonia Matoševića.

Učenici koji su sudjelovali u projektu: Maša Milanović (3.N), Antea Dedić (3.M), Irma Silađin (3.N), Lara Semeš (3.F), Gabriel Čajsa (3.F), Goran Ivančić (3.F), Vid Haber (3.C), Tara Slemenšek (3.C), Laura Pavičić (3.C), Iris Jeleković (3.E), Marta Petrovčić (3.E), Jakov Halambek (3.G), Jan Kroflin (3.G), Nika Ugarković Štimac (3.G), Petra Olenković (3.B) i Hana Žunić (2.G).

Projekt je uspješno realiziran uz ostvarenje svih akademskih i osobnih ciljeva. Upoznali smo stranu kulturu na najbolji način – kroz osobni doživljaj, a svi smo uživali zbog dobrog omjera ozbiljnog rada i opuštajućih aktivnosti. Vjerujemo da će se naša suradnja s ovom školom iz Poljske nastaviti kroz neke nove projekte.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...