XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

The Mystery of Science – MOBILNOST – tjedan u Finskoj

Kako su mjere popustile, tako su se mogućnosti otvorile i za Finsku. U sklopu Erasmus+ projekta The Mystery of Science proveli smo tjedan dana u Finskoj, u gradiću Lappeenranta.

Ovo je naša posljednja mobilnost i jedna od zadnjih obaveza projekta. Escape room baziran na geografiji (čitaj: najzanimljiviji ER radi se 2000 km daleko od kuće) odrađen je napokon u živo s ostalim sudionicima projekta. Ali krenimo od početka:

Najiščekivaniji put je upravo bio ovaj – u zemlju koja potpuno drugačije gleda na obrazovanje i obaveze nastavnika i učenika, zemlju tisuću jezera i otočića, sobova i slatkovodnih tuljana, salmijakija i ostalih čudesa.

Škola domaćin je organizirala razne zanimljive radionice u svojim fantastično opremljenim učionicama tako da smo imali prilike ime The Mystery of science u potpunosti doživjeti i primijeniti.

Kemijska pozadina izrade salmiak bonbona.

Industrijska primjena tehnologija
(3D printanje, CNC lasersko rezanje, tisak na tkanine).

Određivanje pH vode, proces filtiranja
i važnost čiste vode.

Posjetili smo i LUT, lokalno sveučilište gdje smo sudjelovali na radionici izvora obnovljive energije
(izrada vjetroelektrana) i microbit radionici.

Glavni zadatak bio je izrada i rješavanje Escape Room, baziranih na tradicionalnoj priči Moominpapa at sea, poznate finske autorice Tove Jansson, kroz geografske karte.

Nije manjkalo ni druženja, slobodnih aktivnosti i uživanja u gradu, klopi, kuglanju i naravno, kupanju u mrzlom jezeru nakon vruće saune. Na povratku smo posjetili i Helsinki.

Kiitos Suomi! I nadamo se da će biti još prilika za posjet…
Do tada svima hölökyn kölökyn!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...