XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

PROJEKT: JAME BEZ DRAME – PODZEMLJE BEZ MIKROPLASTIKE

        S velikim zadovoljstvom možemo priopćiti da je Speleološki odsjek HPD Željezničar u suradnji s XV. gimnazijom iz Zagreba ove godine dobio potporu za projekt “Jame bez drame – podzemlje bez mikroplastike” u sklopu ekološkog natječaja „Zeleni pojas“ koji devetu godinu za redom sufinancira INA.

            Još od 2015. naš Odsjek sudjeluje u akcijama čišćenja speleoloških objekata kroz inicijativu „Čisto podzemlje“ te na taj način i putem brojnih edukativnih predavanja pokušavamo osvijestiti širu javnost o ugroženosti krških podzemnih ekosustava kao i važnosti njihovog očuvanja. U Republici Hrvatskoj trenutno je identificirano preko 900 zagađenih špilja i jama što ugrožava našu jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode!

U sklopu projekta održat ćemo akciju čišćenja špilje u Crnom lugu, otprije poznatog ilegalnog deponija otpada. Osim toga, planirana su edukativna predavanja, poglavito namjenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, a posebno nam je drago što će na ovom projektu sudjelovati učenici XV. gimnazije koji će pomoću novih mikroskopa utvrditi pojavu mikroplastike u uzorcima vode iz podzemnih vodotoka! #MMPTCampaign

Još jednom zahvaljujemo INI što je prepoznala potencijal našeg projekta odabrala ga kao jednog od 11 koji će financirati, od ukupno 280 prijavljenih projekata!

Ilegalno odbačeni otpad u Gaćina jami
Čišćenje špilje u Gornjem Lugu
Analiza uzoraka mikroplastike

Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...