XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Zimski odmor uz knjigu

Dragi naši čitatelji, u ovo predblagdansko vrijeme, nudimo vam izbor od nekoliko lijepih knjiga koje možete posuditi u našoj knjižnici i uživati u čitanju. Želimo vam radosne blagdane! Vaše knjižničarke: Anica i Tamara

Frederik BACKMAN: Medvedgrad – roman o snazi i odanosti družini, o greškama koje činimo kad dječake učimo kako postati muškarci. Kad se u gradiću u zabiti Švedske dogodi zločin svijet njegovih stanovnika okrenut će se naglavačke i pokazat će se pravo lice svakog pojedinca koji je na ovaj ili onaj način neumitno povezan s tragedijom koja se dogodila.

Barney NORRIS: Pet se rijeka srelo u šumovitoj dolini  u divnom Salisburyju „gdje se toranj katedrale diže u nebesko plavetnilo i gdje se rijeke i priče pretaču jedna u drugu“ dogodi se prometna nesreća i život grada stubokom promijeni. Dirljive priče izuzetnih pripovjedača povezanih katastrofom spojit će pet dotad nepovezanih života.

Anthony DOERR: Svjetlo koje ne vidimo – nagrađivani američki autor u poetičnoj i potresnoj prozi predstavlja nam priču o djevojčici koja s ocem živi nedaleko od Prirodoslovnog muzeja u Parizu kad u grad ulaze nacisti. Kroz stilski i jezično izbrušeno pripovijedanje pratimo sudbinu Marie-Laure i siročeta Wernera u paklenim ratnim vremenima.

Ana María MATUTE: Opustjeli raj – cijenjena španjolska spisateljica maestralno portretira odrastanje djevojčice izuzetne imaginacije u osvit rata u razorenoj madridskoj građanskoj obitelji. Adrianino bolno sazrijevanje prikazano je kroz njezina sjećanja u poznim godinama kad se prisjeća svega što se više nikad neće vratiti i djetinjstva koje je „možda duže od života“.

Robin SLOAN: Tajnovita knjižara gospodina Penumbre – Kada Clay iz znatiželje prihvati posao u noćnoj smjeni knjižare gosp. Penumbre shvatit će da knjižara skriva golemu tajnu. Zabavan i magičan roman o starim knjigama i e-čitačima, prašnim knjižarama i digitalnim policama, duhovito ljubavno pismo starom i novom svijetu knjiga.

Monica WOOD: Dječak kakvog nema – irska spisateljica upoznaje nas sa stogodišnjom gospođicom Onom Vitkus koja živi povučenim životom kad upoznaje jedanaestogodišnjaka koji razbija njezinu čangrizavu i nepovjeljivu čahuru. No kad se jedne subote ne pojavi u njezinom domu ona se rastuži, sve dok se ne pojavi njegov otac dovršiti dječakov posao…

Carlos RUIZ ZAFÓN: Zatočenik neba – Treći dio očaravajuće tetralogije španjolskog autora o „Groblju zaboravljenih knjiga“ u postratnoj Barceloni. Daniel i Fermin, junaci romana Sjene vjetra vraćaju se avanturi i otkrivaju neočekivane misterije suočavajući se najvećim izazovima u životu kad uznemirujući lik posjeti knjižaru i prijeti otkrićem jezovite tajne.

22.12.2021.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...