XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

7 romana za 7 raznolikih čitalačkih užitaka

Jess KIDD: On – debitantski roman irske književnice, cijenjen od publike i kritike prati dablinskog šarmera odraslog u sirotištu u traganju za istinom o nestanku njegove majke kad je bio dijete. Povratkom u živopisno irsko mjestašce sedamdesetih godina u žitelja izaziva i simpatije i sumnje. Autorica kroz humor i napetost u prozi prožetoj nadnaravnim elementima dočarava atmosferu i tajanstvenost ruralne Irske.

Jonas Hassen KHEMIRI: Montecore – naširoko hvaljen roman švedskog pisca mlađe generacije. Autofikcionalna proza o fotografu svjetske klase Abbasu Khemiriju, navodno prijatelju mnogih slavnih osoba, i njegovom starom prijatelju koji pokušava uvjeriti Khemirijeva sina, pisca, da o njemu napiše remek-djelo. Kroz pripovijedanje i pisma, priče o imigrantima i odrastanju uživamo u duhovitom romanu živa ritma i jezika.

Nadia TERRANOVA: Zbogom duhovi – talijanska spisateljica i novinarka u ovom nagrađivanom romanu prati Idu koja se vraća u obiteljski dom kako bi odlučila što želi zadržati od stvari iz djetinjstva i mladosti. Nakon što ih je prije dvadeset i tri godine otac napustio majka je odabrala šutnju, a Ida bijeg u Rim. Sad pokušava zaključiti traumu koja je oblikovala njezin identitet. Autorica psihološkom suptilnošću opisuje skrivene drame junakinjina života.

Korana SERDAREVIĆ: Gušterov rep – u petnaest kratkih pripovjedaka ova hrvatska autorica mlađe generacije uspijeva kroz svakodnevne trenutke, situacije i iskustva dohvatiti suštinu ljudskih odnosa, ponašanja i emocija. Vodeći se sintagmom o gušteru kojemu rep može iznova narasti, dok proživljene traume ostavljaju ožiljke za cijeli život, donosi nam istodobno mračne i optimistične priče pune životnosti.

Selja AHAVA: Stvari koje padaju s neba – roman finske dramatičarke i scenaristice ljupko spaja svakodnevicu i apsurd, ljepotu i nasilje u tečnoj i lepršavoj prozi. Kad jednog ljetnog dana s neba padne gromada leda i ubije Saarinu majku djevojčica s ocem doseli teti koja je osvojila velezgoditak na lutriji i koja zapada u trotjedni san… Slijede nevjerojatni događaji kroz koje autorica pripovijeda o boli i gubitku.

Jurica PAVIČIĆ: Crvena voda – ugledan hrvatski pisac i kolumnist u ovom višestruko nagrađivanom romanu predstavlja se netipičnim krimićem. Protežući radnju kroz dvadeset i sedam godina prati sudbinu ljudi uključenih u potragu za nestalom sedamnaestogodišnjakinjom u malom dalmatinskom mjestu. Priča je to o obiteljskoj tragediji, ali i o hrvatskoj zbilji narušenoj trulošću društva te povijesnim traumama.

Heinrich MANN: Profesor Smeće – iznimno cijenjen pisac koji ekspresionističkim stilom dočarava Njemačku s početka 20. stoljeća u ovom romanu s dozom jetkog humora fino secira građansko licemjerje njemačkog društva kroz lik gimnazijskog profesora. Izvodeći iz njegovog prezimena Unrat nadimak Smeće, prati preobrazbu tog despota opsjednutog konzervativnim i tiranskim stavovima kad se fatalno zaljubi u kabaretsku pjevačicu.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...