XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

14. IOAA 2021

Od 14. – 21. studenog održano je online izdanje Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike, 14. IOAA 2021.

Na osnovu rezultata Državnog/županijskog natjecanja iz astronomije u 2020. g. proveden je izbor kandidata za sudjelovanje na kvalifikacijskom testu za sudjelovanje na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike koji je održan još u svibnju 2021.

Na osnovu rezultata testiranja kao članovi olimpijskog tima iz područja astronomije i astrofizike odabrani su:
P. Dušević, M. Ercegović, A. Rafaj Škriljevečki, P. Randić i B. Sole, te B. Perković kao prva zamjena.
Ponosni smo što su Marko Ercegović i Petra Randić, učenici XV. gimnazije izabrani u olimpijski tim.

U sklopu priprema učenici su od 27. do 29. kolovoza 2021. g. sudjelovali na tradicionalnoj miniolimpijadi u Baji, Mađarska na kojoj je ove godine nastupalo pet država (Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Srbija). Na miniolimpijadi su simulirani uvjeti poput onih na IOAA. Najbolji uspjeh ostvarile su A. Rafaj Škriljevečki osvojivši treću nagradu i P. Randić osvojivši pohvalu. Voditelji na miniolimpijadi bili su Damir Hržina i Stefan Cikota iz Zvjezdarnice Zagreb.

Na IOAA 2021 sudjelovalo je 297 učenika iz 48 država. Zbog epidemiološke situacije ovogodišnja IOAA organizirana je on-line tako da je svaka ekipa bila okupljena na jednoj lokaciji unutar svoje matične države (u Hrvatskoj u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb). Od hrvatskih učenika najbolji uspjeh ostvarila je Amalija Rafaj Škriljevečki osvojivši brončanu medalju. Stručni voditelji na ovogodišnjoj IOAA bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn, a tehnički Alan Jadanić, Ana Marija Boljkovac, Darije Maričić i Filip Šterc.

MIOC čestita Amaliji na osvojenoj medalji i našim učenicima, Petri i Marku, na sudjelovanju.

Tekst i sliku je objavila naša Zvjezdarnica Zagreb na čijim stranicama možete pročitati potpunu vijest i detaljni osvrt.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...