XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Miočani u Gradu heroja

Iz pera naših učenika, dojmovi o posjetu Vukovaru:

Uoči 30. obljetnice pada Vukovara, 29 je učenika u pratnji svojih profesora Marine Ninković, Mirjane Zadro i Darka Kanjuha posjetilo Grad heroja.

Do Vukovara smo putovali autobusom, a na putu prema Vukovaru nam je profesor Kanjuh pripovijedao kako je on, kao srednjoškolac, doživio Domovinski rat i tromjesečnu opsadu Vukovara.

Čuli smo priče o junacima kao što su hrabri i plemeniti Blago Zadro, vukovarska heroina doktorica Vesna Bosanac i Jean Michele-Nicholier, ali i o momcima u tenisicama i trapericama – običnim mladim Vukovarcima, i dečkima iz cijele Hrvatske, koji su, bez ikakvog vojnog znanja i vojnog iskustva stali pred treću najjaču vojsku u Europi. Slušali smo priču o djevojčici plavom kaputiću, o junacima s Trpinjske ceste.

Stigavši u Vukovar prvo smo posjetili Dom branitelja na Trpinjskoj cesti i fotografirali se uz bistu Blage Zadre, a nakon toga smo posjetili ranjeno „srce Vukovara“ – Memorijalnu ratnu bolnicu. Čuli smo kako se tijekom obrane grada osoblje bolnice u nemogućim uvjetima brinulo za sve ranjenike, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a često su na liječenju znali završiti i neki neprijateljski vojnici, za koje se jednako brinulo. No, iako je na bolnici jasno bio istaknut znak Crvenoga križa, neprijatelj ju je nemilosrdno pogađao projektilima, kao da taj znak predstavlja metu koju je trebalo pogoditi.

Nakon bolnice posjetili smo najpoznatiji simbol Vukovara, Vukovarski vodotoranj – simbol ponosa, prkosa, otpora i postojane ljubavi prema svome gradu i domovini. Sa vodotornja smo vidjeli impresivan prizor slavonske ravnice i prekrasan pogled na Vukovar i Dunav.

U samostanu sv. Filipa i Jakova, kuturnom i duhovnom središtu Vukovara, pogledali smo kratki dokumentarac o stradanju Vukovara tijekom agresije i opsade Jugoslavenske narodne armije i paravojnih postrojbi.

Miočani su pokazali i svoje veliko srce prema siromašnim Vukovarcima, sakupivši pomoć i dostavivši je vukovarskoj socijalnoj trgovini.

Na kraju našeg programa odali smo počast poginulima u bitci za Vukovar polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Ovčari – mjestu na kojem su izgubili život mnogi ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice. Nakon toga smo odali počast svima ubijenima i pokopanima na mjestu najveće masovne grobnice nakon Drugog svjetskog rata, koje je pretvoreno u oazu mira i sjećanja – na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Na kraju puta, mislim da smo svi iz Vukovara otišli sa osjećajima tuge, ali i zahvalnosti i ljubavi prema svima koji su toliko trpjeli za slobodu naše domovine i s mišlju da žrtvu Vukovaraca i branitelja Hrvatske nikada ne smijemo zaboraviti.

Jakov Vrsalović, 3.g

Memorijalni posjet Vukovaru

Dana 17. studenog 2021. nas 29 učenika iz 3. i 4. razreda XV. gimnazije posjetili smo Vukovar povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara u pratnji profesorica Mirjane Zadro, Marine Ninković i profesora Darka Kanjuha.

Obišli smo memorijalnu bolnicu, vukovarski vodotoranj, franjevačku crkvu i samostan svetih Filipa i Jakova te Memorijalni centar Ovčara i Memorijalno groblje ispred kojih smo položili vijence i zapalili svijeće.

Svi učenici naše škole kroz cijeli tjedan prikupili su razne higijenske potrepštine koje smo donirali socijalnoj trgovini u Vukovaru. Izlet je u učenicima probudio mnogo emocija te se nadamo da ćemo i iduće godine biti u mogućnosti donacijom pomoći Vukovaru.

Nika Novosel, 3. a

Darko Kanjuh, prof.

Mirjana Zadro, prof.

Marina Ninković, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...