XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

MEMO 2021.

Završila je 15. Srednjoeuropska matematička olimpijada (MEMO) koja se od 23. do 29. kolovoza 2021. godine održavala u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. U konkurenciji jedanaest zemalja, mladi matematičari koji su predstavljali Hrvatsku osvojili su dvije srebrne i tri brončane medalje!

MEMO je natjecanje na kojem sudjeluje deset država Srednje Europe: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Ove je godine, kao jedanaesta ekipa i naš gost, pozvana ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online, kao i predstavnici Njemačke i Litve. Preostalih osam država okupilo se na natjecanju u Zagrebu, tako da je ovo natjecanje jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja znanja koje se u ove zadnje dvije godine održalo uživo, omogućivši tako mladim matematičarima iz srednje Europe da se okupe na jednom mjestu.

Rad žirija, natjecanja te otvaranje i zatvaranje održalo se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, instituciji partneru u provedbi ovog događaja. Uz prigodan program izleta i razgledavanja grada Zagreba, sudionici su mogli, u izvjesnoj mjeri, upoznati grad Zagreb i njegovu okolicu kao i posjetiti nacionalni park Plitvička jezera. Sudionici su bili smješteni u studentskom domu „Stjepan Radić“. Uz poštivanje epidemioloških mjera, cijeli se program odvio na najbolji mogući način i bez ikakvih poteškoća.

Žiri s predsjednikom Matijom Bašićem je odradio veliki dio posla u pripremi i odabiru zadataka, a jednako tako i ocjenjivači tih zadataka, njih ukupno 14. Samo natjecanje se sastoji od pojedinačnog i ekipnog dijela. Na pojedinačnom dijelu, natjecatelji rješavaju 4 vrlo zahtjevna zadatka, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva u vremenu od 5 sati, dok na ekipnom nacionalne ekipe koje se sastoje od 6 članova, u vremenu od 5 sati, zajedno rješavaju 8 zadataka, po 2 iz svakog navedenog područja.

Ekipu Republike Hrvatske sačinjavali su Namik Agić, Janko Bušelić, Petar Sruk i Patrick Pavić iz XV. gimnazije Zagreb, Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića iz Zadra i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, a voditelji ekipe bili su Ilko Brnetić i Ivan Novak.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja srebrnu medalju osvojio je naš učenik Patrick Pavić  te učenica Stella Čolo, a brončane medalje osvojili su naša dva učenika Namik AgićJanko Bušelić te učenik Emanuel Tukač. Čestitke svima!

Apsolutni pobjednik pojedinačnog dijela natjecanja je bio Kosma Kasprzak iz Poljske koji je jedini od 66 natjecatelja potpuno točno riješio sva 4 zadatka. Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja, a naši su učenici, već standardno, ostvarili vrlo lijep uspjeh osvajanjem 2 srebrne i 3 brončane medalje.

Na ekipnom je natjecanju Hrvatska ostvarila izvrstan uspjeh osvojivši drugo mjesto i brončanu medalju.

Detaljne informacije s natjecanja mogu se naći na službenoj web-stranici https://memo2021.math.hr/.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...