XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

RIJEČIMA KROZ GLAZBU – izazov čitanja u mjesecu glazbe

Besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta, u lipnju se obilježava Svjetski dan glazbe. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta. Za kraj ove naporne nastavne godine, nudimo vam nekoliko knjiga koje su svojim sadržajem vezane uz glazbu.

Lisa GENOVA: Svaka nota odsvirana – Još jedan potresan roman doktorice neuroznanosti u kojemu kroz fikciju razrađuje bolesna stanja. Richard je uspješan pijanist koji osvaja publiku diljem svijeta no njegov se svijet sruši kad oboli od ALS-a, bolesti koja pogađa donje i gornje neurone. Tada se u njegov život vraća bivša supruga Karina koja pristaje brinuti se o njemu i u tim teškim trenucima pokušavaju se pomiriti s prošlosti.

Alessandro BARICCO: Novecento – Poetičan dramski monolog o Novecentu koji se u prvoj godini 20. stoljeća rodio na brodu za krstarenje usred Atlantika. Premda nikad neće stupiti na kopno on će postati u svijetu slavan jazz glazbenik. Njegovu neobičnu životnu priču pripovijeda nam trubač Tim Tooney koji je s njim svirao šest godina prije Drugog svjetskog rata. Još jedno malo remek-djelo talijanskog autora.

Kazuo ISHIGURO: Nokturna – Priče ovog američkog Nobelovca i autora ekraniziranog romana Na kraju dana vrte se oko glazbe i sutona u koji uvodi duboke životne teme: cijenu uspjeha, nepostojanost postignuća, nadmetanje između taštine i privrženosti. Pripovijesti su međusobno povezane i istražuju ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima – Venecija, London, Hollywood.

Laurel CORONA: Četiri godišnja doba – Raskošan povijesni roman djelomično zasnovan na činjenicama o sestrama glazbenicama koje se kao siročad nađu u samostanu. Dok će zavodljiva Chiaretta od solo-pjevačice u samostanskom zboru postati aristokratova nevjesta, Maddalena će život posvetiti strasti prema violini i slavnom Vivaldiju. Dojmljiv prikaz Venecije u njezinu zlatnom dobu.

Francis Scott FITZGERALD: Priče iz doba jazza – Pripovjedna zbirka jednog od najvećih američkih pisaca 20. stoljeća. U njoj je jedanaest priča među kojima su i cijenjene Prvi svibanj i Dijamant velik poput hotela Ritz te ekranizirani Čudnovati slučaj Benjamina Buttona. Zbirku raznolikih tema u rasponu od pustolovno-fantasičnih do satiričnih odlikuju razigrana ironija i melankolija i otkrivaju Fitzgeralda i kao majstora kratke priče.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...