XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Izložba Kristine Rismondo

8. ožujka 2019. u galeriji “Idealni grad” Centra za kulturu Susedgrad, otvorena je treća samostalna izložba naše profesorice Kristine Rismondo. Profesorica Rismondo u XV. gimnaziji predaje Likovnu umjetnost u nacionalnom programu, te Design i Visual Art u programu Međunarodne mature. U svom praktičnom radu koristi tradicionalne crtačke, grafičke i slikarske tehnike, a eksperimentira s digitalnim medijima.

Izložbu pod nazivom Kaotični snovi otvorio je povjesničar umjetnosti dr.sc. Vladimir Rismondo, osvrnuvši se na ulogu žena slikarica u ovom pretežno muškom zanimanju, gdje navodi da razlog zašto ima tako malo žena kroz povijest umjetnosti nije u tome što žene imaju manje talenta za umjetnost, niti u tome što su namjerno zapostavljane, već u tome što su im kroz povijest dodjeljivane neke sasvim drugačije uloge, te nije poticano njihovo likovno obrazovanje niti bavljenje umjetnošću.

U izložbenom katalogu dr.sc. Vladimir Rismondo napisao je:

Pripovijedanje se tako iz područja slikarskog postupanja seli na razinu reprezentacijskog teksta putem kojeg Kristina Rismondo ukazuje na vlastitu podvojenost: ona je istovremeno, i samo površno gledano, slikarica apstraktnih slika, ali je i sasvim konkretna pripovjedačica koja mitološke likove smješta u ispražnjene krajolike. Sve ovo, jasno, vrijedi za oči pažljivih promatrača i uši još pažljivijih slušatelja koji u načelnom kaosu mrlja i grafizama znaju pronaći obrise likova, njihovih glasova i priča koje jedni drugima pripovijedaju. Tako se to događa, kažu, u snovima.

Izložbu možete pogledati do 22. ožujka 2019. u galeriji “Idealni grad” Centra za kulturu Susedgrad, na adresi Argentinska 5/I, Gajnice.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...