XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Prema odluci Hrvatskog sabora od 17. veljače 2017. godine, zadnju srijedu u veljači se Dan ružičastih majica obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala  potporu teško bolesnoj majci.

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Ove će se godine po drugi puta obilježiti Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe.

(Izvor: https://www.hzjz.hr/dogadaj/nacionalni-dan-borbe-protiv-vrsnjackog-nasilja/ )

 

U znak potpore obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, pozivamo naše profesore i učenike da sutra (28. veljače, 2018.), obuku ružičaste majice.

 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...