Opis iskustva druge dobitnice nagrade “Putovanje do zvijezda”

Zaklada MIOC Alumni 2023. godine dodijelila je drugu godišnju nagradu "Putovanje do zvijezda" za sudjelovanje jednog učenika/ce MIOC-a na ljetnom međunarodnom astronomskom kampu za mlade IAYC koji se ove godine održao u St. Andreasbergu u Njemačkoj od 9. do 29. srpnja.

Kamp IAYC svake godine okuplja 70-ak mladih iz Europe i svijeta, u dobi između 16 i 24 godine, s ciljem edukacije iz područja astronomije i srodnih znanosti te druženja mladih u međunarodnoj i astronomskoj atmosferi.

Nagrada je isplaćena u iznosu od 990 EUR, a namirila je kotizaciju za sudjelovanje na kampu, koja pokriva veliku većinu ukupnih troškova sudjelovanja na kampu.

Natječaj Nagrade “Putovanje do zvijezda” za 2024. godinu bit će objavljen u siječnju 2024. godine te pozivamo učenike i učenice MIOC-a zainteresirane za područje astronomije bez obzira na predznanje ili prijašnje prijave na ovu Nagradu da se svakako prijave! Kada kamp uskoro objavi više informacija, više o sljedećem kampu IAYC koji će se održati tijekom ljeta 2024. godine možete saznati ovdje.

Nagrada “Putovanje do zvijezda” prva je od sada već nekoliko “stipendija po mjeri” Zaklade MIOC Alumni. Ovim putem ujedno pozivamo zainteresirane MIOC Alumne da predlože slične stipendije i projekte, koji ih osobno motiviraju, a mogli bi podržati školu i učenike. Više o mogućnostima suradnje možete saznati na našim mrežnim stranicama ovdje.

Opis iskustva druge dobitnice nagrade "Putovanje do zvijezda" Veronike Krsnik donosimo u nastavku!


Moje iskustvo na astrokampu IAYC

Ne bi bilo pretjerivanje kada bih rekla da su mi tjedni provedeni na IAYC-u (International Astronomical Youth Camp) bili jedni od najljepših u životu. Među šezdeset sudionika s različitim porijeklima, mišljenjima, razinama znanja te ostalim karakteristikama zaista se u svakom trenutku može od nekoga naučiti nešto novo ili samo opušteno pričati. Osim sudionika tu je i devet voditelja koji su uvijek spremni dati savjet, podijeliti svoje iskustvo i pomoći.

Ove godine kamp je bio smješten nedaleko od malog mjesta Sankt Andresberga na planinskom masivu Harz u Njemačkoj. S obzirom da je to vrlo malo mjesto poprilično daleko od svih većih gradova, bilo je izazovno pronaći prijevoz kojim je moguće doći do tamo. Ovom sam prilikom prvi put putovala potpuno sama u inozemstvo pa sam, naravno, naišla na nekoliko problema koji su se sada po povratku pretvorili u smiješne priče.

Do sada sam sudjelovala na već pet Erasmus+ učeničkih razmjena pa mi komunikacija na engleskom jeziku nije bila strana. Unatoč tome, mislim da mi je sudjelovanje na ovom kampu izuzetno ojačalo znanje engleskog jer sam bila jedina osoba iz Hrvatske te sam tri tjedna koristila isključivo strani jezik. Ostali sudionici i voditelji došli su iz tridesetak različitih zemalja koje su predstavili s hranom, slasticama, plesovima ili samo nekim zanimljivim činjenicama o kulturi.

Svi su bili podijeljeni u sedam radnih grupa različitih po temama istraživanja. Moja radna grupa bavila se istraživanjem orbita i prirodnih satelita. Unutar grupe smo se podijelili u parove te smo tako trebali napisati rad na neku od ponuđenih tema. Prijateljica iz Španjolske i ja mjerile smo masu Jupitera. Ovo mi je bilo sasvim neobično iskustvo jer nismo imali pristup internetu te smo koristili isključivo podatke iz elektroničkih knjiga koje nam je voditelj pripremio. Naš projekt zahtjevao je puno promatranja s teleskopom, što nikada prije nisam ni pokušala. Bilo je odlično što su svi imali priliku pogledati kroz teleskop iako se ne znaju njime koristiti. Iskusniji sudionici i voditelji su to puno poticali. Kada su svi podaci bili prikupljeni i sve jednadžbe izračunate, bilo je potrebno napisati rad u sustavu LaTeX. To mi je, osobno, bio najteži dio jer se ni s time nisam nikada prije susrela.

Iako nismo cijelo vrijeme samo radili, raspored je bio poprilično gust. Svaki dan imali smo zabavne aktivnosti i igre u kojima smo svi zajedno sudjelovali. Neke od tih igara i tradicija jednostavno se ne mogu opisati riječima i zamisliti. Svaki dan izgledao je toliko smiješno i čudno da je lako pomisliti da sanjaš. Upravo te tradicije i igre su mi jedne od najupečatljivijih dijelova kampa i mislim da ih svako treba osobno doživjeti. Također su ukupno bile četiri zabave kojima se postigla opuštenija atmosfera. Jedan dan išli smo na izlet u Göttingen, a jedan dan je bio potpuno slobodan pa smo mogli sami odabrati što ćemo raditi.

Još neke od dragih uspomena su mi igranje odbojke, trčanje na velikoj livadi i koturanje nizbrdo, spuštanje niz takozvani „toboggan“ koji nije kao običan tobogan, čekanje zore, spavanje pod zvijezdama i pričanje, čekanje da Jupiter bude dovoljno visoko na nebu u pola četiri ujutro, polijevanje pištoljima na vodu…

Kad sam tek stigla u kamp nisam uopće očekivala da ću sagraditi toliko čvrsta prijateljstva u samo tri tjedna. Vjerojatno je velik razlog tome što su svi zapravo izbjegavali koristiti mobitel. Svi su htjeli najbolje moguće iskoristiti vrijeme s drugima kako bi se međusobno bolje upoznali. Već sada su dogovorena nova putovanja i posjeti, a s nekima sam u kontaktu svakodnevno. Ovo iskustvo uvelike je nadmašilo moja očekivanja i sigurna sam da ću ga pamtiti zauvijek. Iskrene zahvale  cijeloj Zakladi MIOC Alumni na ovoj prilici. Kada sam se prijavljivala na Natječaj i dobila ovu nagradu, nisam ni slutila kakvi doživljaji me čekaju. Ovo životno iskustvo ne može se kupiti novcem i svakako bih preporučila svakome da sudjeluje u IAYC-u. Jednako tako nadam se povratku na kamp, ovog puta u Klingenthalu. 🙂