• Medijska pismenost
  • Naši krugovi
  • Razgovori
  • Znanost
  • Zanimalo nas je
  • Podcast

Celijakija

05/07/2023 Znanost
412

Celijakija je doživotno, imunološka posredovana sistemska crijevna bolest koja se javlja kod genetski predisponiranih osoba. To je autoimuna bolest uzrokovana unosom glutena u organizam. Autoimuna bolest stanje je u kojem naš imunološki sustav pogrešno napada naše tijelo. Jedini „lijek“ je dijeta bez glutena. Bolest se može razviti unosom glutena, genetskom predispozicijom ili nekim drugim okidačem (može biti bilo što). Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Unos glutena izaziva autoimune reakcije u tankom crijevu koje uzrokuje uništavanje našeg tkiva – oštećenje sluznice tankog crijeva i crijevnih resica rezultat je malapsorpcija (odnosno otežana i smanjena apsorpcija nutrijenata) te može dovesti do razvoja druge opasne bolesti.

Osobe s celijakijom moraju se pridržavati stroge prehrane bez glutena, no nemoguće je potpuno izbaciti gluten iz prehrane. Ne može se odrediti apsolutna količina dnevnog unosa glutena za osobe s celijakijom, rizik je >10mg glutena dnevno. Ako proizvod ima manje od 20ppm (0.002% glutena) smatra se da ne sadrži gluten. Problem je što se gluten često dodaje mnogim drugim proizvodima (zbog elastičnosti i viskoznosti). Na primjer, gluten se može naći u: suhomesnatim proizvodima, alkoholnim pićima, slatkišima (žvakaćeim gumama), začinima, umacima, suhom voću, čipsu, nekim lijekovima, kozmetičkim proizvodima itd. Osobe s celijakijom uvijek moraju tražiti proizvode s oznakom „bez glutena“. Gluten-hrana često može biti kontaminirana glutenom (npr. u kuhinji).

1 od 100 osoba ima celijakiju (1%), a 8-9 od 10 osoba ne zna da ima celijakiju. Dvostruko je više žena s celijakijom nego muškaraca, dok 55,3% ljudi smatra da je bezglutenska dijeta neugodna/ponižavajuća. 33,3% ljudi izjavilo je da obitelj i prijatelji ne razumiju potrebu pridržavanja stroge dijete.

Bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam. Gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine, zamjenjive su brojnim drugim prehrambenim izvorima. Važno je da se izbjegava hrana poput kruha i drugih proizvodi koji se peku (žemlje, pizza, kolači), rezanci, začinsko bilje (za tjesteninu), ulja i kiseline… Koliko god se čini da mnogo hrane treba izbjegavati, postoji i hrana koja se smije konzumirati, poput žitarica: kukuruz, riža, proso, heljda, amarant, pšenica, ječam, raž, zob i sve srodne vrste (tritikale, pir, kvinoja, tapioka, teff, sojino voće i povrće, orašasti plodovi, mahunarke, sjemenke, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba i sl.).

Uz strogu bezglutensku dijetu, stanje organizma potpuno se normalizira. I za ovu dijetu vrijede osnovna pravila prehrane koja vrijede i za zdrave osobe. Priprema bezglutenske prehrane nije teško izvediva, ali zahtijeva promjene ustaljenih prehrambenih navika. Temelji se na točnoj informiranosti, pravilnom izboru namirnica, pozornosti prilikom pripreme i posluživanja hrane. Bezglutensko kuhanje je kao i normalno kuhanje. Mnoga se jela mogu pretvoriti u bezglutenska bez ikakvih poteškoća ako se upotrebljavaju prirodno bezglutenske namirnice.

Bezglutenska hrana je skuplja, no više bi nas koštalo svakodnevni unos glutena u organizam od kupovanja tih skupljih namjernica. Trgovine zdravom hranom te posebni odjeli u drogerijama, mjesta su u kojima se može naći mnogo bezglutenskih namirnica.

Dijeta bez glutena ima mnoge prednosti za osobe s celijakijom, uključujući smanjenje simptoma, dopuštanje tankom crijevu da zacijeli i pravilno apsorbira hranjive tvari te smanjenje rizika od neplodnosti, raka i osteoporoze. Mnoge osobe koje nemaju celijakiju drže se bezglutenske dijete zbog brojnih pozitivnih utjecaja kao što su: poboljšanje razine energije, zdravo povećanje tjelesne mase,

uklanjanje nadutosti i poboljšavanje zdravlja kože, stoga prilažemo nekoliko isprobanih recepata za slana i slatka jela bez glutena i pozivamo vas da ih i vi probate.

 

Recept za tortu od mrkve, bez glutena

Biskvit:

350 g šećera

350 ml ulja

4 jaja

240 g rižinog brašna

2 žličice praška za pecivo

1 žličica soli

3 žličice cimeta

300 g ribane mrkve

100 g sjeckanih oraha

1 žličica ekstrakta vanilije

Krema:

75 g maslaca

150 g krem sira

500 g šećera u prahu

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Mikserom mutite jednu minutu ulje, jaja, šećer, sol i ekstrakt vanilije pa umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Kad ste sve dobro promiješali, lagano umiješajte i orahe i mrkvu pa sve izlijte u kalup za tortu i stavite da se peče 45 minuta (čačkalicom provjerite kad je biskvit gotov).

Za kremu mutite maslac dodajući šećer u prahu u tri navrata pa na kraju umiješajte krem sir. Kad je biskvit gotov, prerežite ga po sredini i namažite kremom ili jednostavno namažite vrh i torta je spremna za uživanje.

Recept za čokoladne muffine bez glutena

1. Izmiješati sastojke za biskvit: jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, gustin, prašak za pecivo, kakao prah, ulje i mlijeko.

2. Smjesu izliti u kalupe i peći na 170°C 30-ak minuta.

3. Po želji u smjesu dodati namaz od lješnjaka ili višnje.

 

Recept za šunka-sir muffine bez glutena

Sastojci:

150 g pancete

1 vlasac

3 žlice peršina

50 g Ementaler vrste sira

180 g mješavine za kruh

2 žličice praška za pecivo

3/4 žličice soli

150 g kiselog vrhnja

50 ml maslinovog ulja

2 jaja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Pecite pancetu i vlasac sve dok vlasac ne omekša, a panceta postane malo hrskava.

Narežite peršin i naribajte sir.

Izmiješaj sve suhe sastojke, sir, peršin i smjesu vlasca i pancete.

Izmiješajte sve mokre sastojke.

Izmiješajte sve sastojke.

Raspodijelite smjesu u kalup za muffine.

Pecite od 13 do 15 min.

Poslužite dok je toplo.

 

Recept za slane kiflice

Sastojci: (za 15-ak manjih kiflica)

1 čaša heljdinog brašna

1 čaša zobenog brašna

1 žl mljevenih lanenih sjemenki

4 žl maslinovog ulja

1 čžl praška za pecivo

1/2 žl šećera

1 čžl soli

1/4 čžl papra

1-2 čžl mješavine začina po želji

1/2 čaše mlake vode

Postupak:

1. Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.

2. Zatim im dodajte mokre sastojke (ulje i vodu) pa mijesite i oblikujte glatku kuglu

3. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, pa svaki dio razvaljajte što tanje u oblik kruga.

4. Krug razrežite prvo na pola, zatim na četvrtine, pa osmine. Dobit ćete 8 podjednakih trokuta.

5. Svaki trokut zarolajte počevši od ruba (rolanje završava u sredini kruga – na vrhu trokuta).

6. Dobivene kiflice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

7. Pecite na 180 °C 15 – 20 minuta. Kad kiflice potamne s donje strane i na rubovima, znat ćete da su gotove.

 

TekstAntea Dedić, 3. M i Maša Milanović, 3. N

Naslovna fotografija: Mae Mu na Unsplash

Back
Instagram-Icon

MMC Instagram

Web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize prometa i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića. VIŠE O KOLAČIĆIMASHVAĆAM
Postavke kolačića

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići su apsoluno nužni kako bi stranica normalno fukcionirala. Ova kategorija uključuje kolačiće koji osiguravaju osnovnu funkcionalnost i sigurnosne značajke stranice. Ovi kolačići ne spremaju osobne podatke.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT